Demografie: uitdaging voor verhoging ruimtelijk rendement
In haar regeerakkoord stelt de Vlaamse Regering dat ze het ruimtelijke rendement wil verhogen.
"Door kwalitatieve, innovatieve verdichtingen, multifunctioneel ruimtegebruik, hergebruik van gebouwen, tijdelijk ruimtegebruik en opwaardering van onderbenutte terreinen verhogen we het ruimtelijk rendement en remmen we het bijkomend ruimtebeslag af."
Gezinsverdunning
Demografische veranderingen bemoeilijken echter een beter gebruik van de ruimte. De voornaamste factor is hier de gezinsverdunning. Volgens een studie van Statistiek Vlaanderen: telde een Vlaams huishouden in 2007 gemiddeld 2,37 personen, in 2017 2,32 personen en in 2027 2,29 personen. Doordat gezinnen kleiner worden, neemt iedere persoon binnen een huishouden meer ruimte in. Ruimtes die in grotere gezinnen gedeeld kunnen worden tussen verschillende gezinsleden (keuken, badkamer, waskamer) moeten in kleinere gezinnen apart worden voorzien. Met andere woorden: een woning voor 4 personen is weliswaar groter dan een woning voor 2 personen, maar meestal is de 4-persoonswoning niet dubbel zo groot. Uit de survey Wonen in Vlaanderen Anno 2018 blijkt ook dat Vlamingen liever geen ruimtes delen met andere huishoudens.
Onaangepaste woningen
De gezinsverdunning zorgt voor een sterke vraag
naar kleinere woongelegenheden. En inderdaad, we stellen de laatste jaren een grote toename van het aantal
flats
vast. De bouwsector speelt in op deze grotere nood aan kleine woningen. Er is
een inhaalbeweging aan de gang, maar deze heeft de demografische evolutie nog
niet ingehaald. Zo steeg het aandeel eenpersoonshuishoudens van 39% naar 45% en steeg het aandeel fats van 21% naar 28% tussen 2004 en 2019. Alhoewel er geen
een-op-een relatie is tussen aantal flats en eenpersoonshuishoudens, zouden we
toch verwachten dat in het kader van een hoger ruimtelijk rendement er een
betere overeenkomst zou zijn tussen beide. Zeker omdat huizen in Vlaanderen
zelden gebouwd zijn met het oog op slechts 1 bewoner.