Geothermie

13-09-2017

Geothermie zorgt voor even grote CO2 besparing als 20.000 km per jaar met de wagen rijden

Geothermie, de verwarming van de woning door gebruik te maken van aardwarmte, biedt grote kansen om het energieverbruik van landelijke woningen terug te dringen. Om geothermie te kunnen toepassen is er toch wel wat ruimte nodig. Een geothermische verwarmingsinstallatie maakt gebruik van grondboringen. Deze boringen zijn moeilijker uit te voeren in een stedelijke context of voor grote appartementsgebouwen maar op het platteland stellen deze problemen zich niet.

Een landelijke woning heeft vaak voldoende ruimte om de grondboringen uit te voeren en om het boormaterieel ter plaatse te krijgen. Door deze zeer efficiƫnte manier van verwarmen kan het energieverbruik van een woning met geothermie enorm worden teruggedrongen. Dit biedt ook kansen om ook de bewoners van landelijke woningen energiezuinig en CO2 besparend te laten wonen. Wanneer zij meer kilometers met de wagen doen omdat ze buiten de stad wonen, dan kan de CO2 uitstoot gecompenseerd worden door geothermie.

Uit concrete gevallen kan de vergelijking gemaakt worden tussen het energieverbruik van een landelijke villa met geothermie enerzijds en een energiezuinige rijwoning in de stad anderzijds. Door gebruik te kunnen maken van geothermie heeft de landelijke woning 2.000 kg CO2/jaar minder uitstoot, dat is het equivalent van 20.000 km per jaar met de wagen rijden.

Vlamingen hebben heel diverse woonwensen en de inspanningen en technologische innovaties vanuit de bouwsector zorgen ervoor dat deze woonwensen op een milieuvriendelijke manier ingevuld kunnen worden.