“Limburg en West-Vlaanderen zijn géén hinterland”
Voka trekt aan de alarmbel
Vandaag laat VOKA van zich horen in het Belang van Limburg over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). "Het gevaar dreigt dat Limburg en West-Vlaanderen het label van
'hinterland van Vlaanderen' krijgen, met minder ruimtelijke en
ontwikkelingsmogelijkheden maar met groen en open ruimte voor bezoekers
uit het centrum." Dat zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka
Limburg en vicevoorzitter van de koepel van de 14 Kamers van Koophandel
in België.
Vicieuze cirkel
"Of het nu over stedelijkheid of de betonstop gaat, de focus voor de verdere ruimtelijke ontwikkeling van Vlaanderen ligt vaak op de Vlaamse Ruit. Met haar 820 inwoners/km² is dat een van de dichtstbevolkte gebieden van Europa", zegt Johann Leten. "De verdichting en inzet van het merendeel van de middelen in deze regio vormt de rode draad doorheen het plan. Logisch als je methodiek uitgaat van het knooppuntmodel."
Volgens Kris Claes, directeur belangenbehartiging bij Voka Limburg, is deze methodiek erg nadelig voor Limburg en West-Vlaanderen: "Deze twee regio's hebben vandaag een lage knooppuntwaarde. Daardoor zullen ze in de toekomst minder ontwikkelingsmogelijkheden krijgen, waardoor hun knooppuntwaarde nog verder zal verlagen. Zo beland je natuurlijk in een vicieuze cirkel. "
Leten: "Het gevaar schuilt er in dat Limburg en West-Vlaanderen het label krijgen opgeplakt van 'hinterland van Vlaanderen'. Dat moeten we ten alle tijden vermijden, omdat het onze toekomst hypothekeert."
"Effecten al zichtbaar"
Volgens Kris Claes zijn de effecten nu al in beide provincies zichtbaar. "De afschaffing van de provinciale directies van De Lijn en hun verhuizing naar Mechelen, is een eerste voorbeeld. Het Essersbos en Lummen-Zuid en Chartreuse in West-Vlaanderen zijn twee andere dossiers waarvoor het zeer moeilijk is om groen licht te krijgen. Groen en open ruimte worden vaak als argument gebruikt om ontwikkelingen in deze regio's tegen te gaan." Johann Leten: "Dit is zeer jammer voor de ruim twee miljoen mensen die niét in de Vlaamse Ruit wonen. Zij betalen evengoed mee aan de ontwikkeling van Vlaanderen, en hebben daardoor ook recht op gelijke ontwikkelingsmogelijkheden en gelijke investeringen op het vlak van infrastructuur, mobiliteit en voorzieningen."
>> Lees meer via de website van het Belang van Limburg
auteur Yves LAMBRIX, Copyright © 2017 Concentra
Een analyse op basis van de knooppuntenkaart die de Vlaamse overheid momenteel hanteert, geeft in feite maar een parameter weer van de vele die in rekening moeten genomen worden bij het ontwikkelen van een ruimtelijk ordeningsbeleid. Men mag zich niet eenzijdig op een dergelijke eenzijdige parameter baseren .
aldus Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw