Maken verticale tuiniers onze steden future-proof?

07-06-2021

Centra in heel Europa pakken hittestress aan 

Onlangs was het 'World green roof day' om de troeven van groendaken wereldwijd te belichten. Het veranderende klimaat en het grote voordeel van een areaal aan groendaken voor de leefomgeving in onze steden komen daarbij sterk naar voren. Deze natuurtechnische toepassingen zijn een troef bij de noodzakelijke vergroening van onze steden. Van 'pocket parks' in Athene tot tiny forests in Nederland denken stedenbouwkundigen na over elke m² groene ruimte in hun centra. Daarbij spelen ook 'verticale bossen' een hoofdrol: hoogbouw gecombineerd met intensieve beplanting en gevelgroen. Die aanpak vergt meteen nieuwe profielen in de bouw. Met name verticale tuiniers die op hoogtes planten en groen voorzien en vooral onderhouden. 

Hittestress in onze steden leidt tot negatieve effecten zoals slechter slapen en meer luchtvervuiling. Bovendien leidt de hitte tot meer sterfgevallen bij mensen met een kwetsbare gezondheid zoals ouderen of chronisch zieken. Om dat te voorkomen nemen lokale overheden wereldwijd maatregelen van de aanleg van groendaken, groene gevels, tuinstraten tot de aanleg van mini-parkjes. Vaak is beschikbare ruimte schaars in stedelijke centra en elk verlaten lapje grond wordt benut om meer groen te voorzien. 

Daarnaast bieden groendaken heel wat voordelen. Het helpt de oplopende temperatuur in steden te milderen, water te infiltreren en de biodiversiteit te verbeteren. Bekijk het filmpje over de troeven van groendaken. 

Groen in de bouw is al lang geen niche meer bij verdichtingsprojecten. Naast groendaken, terrastuinen, tuinstraten, ontmoetingsplaatsen aan waterkanten enz. kan hoogbouw gecombineerd worden met groene gevels. Die techniek vergt bouwprofielen met aangepaste vaardigheden. Met name verticale groenvoorzieners. Een plantenwand helpt bovendien een gebouw langer koel te houden en daardoor kan de airconditioning vaker uit.

De belangrijke rol van verticale tuiniers komt goed tot uiting bij het nieuwe grootschalige project op de Zuidas in Amsterdam. Bekijk het filmpje 

Meer weten over groenwerkers in de bouw? Klik door naar WERFze