Slechts 6% van appartementen is energetisch future proof

11-05-2021

Opkrikken renovatiegraad noodzakelijk

De langetermijndoelstelling van de Vlaamse overheid is intussen genoegzaam bekend. Tegen 2050 moet elke bestaande woning in Vlaanderen een EPC-label hebben van minstens label A. Dat komt overeen met een EPC-kernwaarde van 100 kWh/m2/jaar. Met slechts 6% van de appartementen die voldoen aan de langetermijndoelstelling is er nog heel wat werk aan de winkel om de doelstelling te halen. Daarom organiseert de Vlaamse Confederatie Bouw op 18 mei een gratis webinar over de energetische renovatie van appartementsgebouwen.

De Vlaamse overheid probeert de eigenaars te stimuleren om appartementen energiezuinig te maken. Dat doet ze met verplichtingen zoals de dakisolatie- en dubbelglasplicht. Een woning of appartement dat niet beschikt over dubbelglas of dakisolatie, kan ongeschikt verklaard worden en mag dan ook niet meer verhuurd worden. Daarnaast worden eigenaars ook financieel ondersteund. Naast de individuele energiepremies voor energetische verbeteringen werd dit jaar de EPC-labelpremie ingevoerd. Appartementen met een oorspronkelijk EPC-label D, E of F en dat label binnen de vijf jaar verbeteren naar een label A of B, krijgen een financieel extraatje van 3750 euro bij het behalen van het A-label en 2500 euro als het B-label gehaald wordt.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: "Dat er slechts 6% van de appartementen voldoet aan de langetermijndoelstelling van de Vlaamse overheid, hoeft niet de verbazen. Appartementen in mede-eigendom zijn een uitdaging op zich. Een verzameling van mensen moet beslissen over een gezamenlijke investering. Elk met zijn of haar financiƫle mogelijkheden, noden, te voorziene voordeel bij de renovatie, enzovoort. Op financieel, technisch en juridisch vlak zijn er vaak heel wat knopen te ontwarren."

Webinar op 18 mei

Daarom organiseert de Vlaamse Confederatie Bouw, samen met Fluvius en UVS en met steun van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, een gratis online webinar over de renovatie van appartementsgebouwen. Enerzijds krijgt u inzichten in het regelgevende kader, daarnaast geven de sprekers enkele mogelijke oplossingen over hoe de energetische renovaties te financieren.

Praktisch: het webinar gaat door op dinsdag 18 mei 2021 van 14u00 tot 16u00

>>>> Klik hier voor het volledige programma. Hier kan u ook inschrijven.

Meer info: tim.vanhelden@vcb.be