Vastgoedprijzen tasten renovatiebudget van gezinnen aanzienlijk aan

04-10-2017

Te weinig ingrijpende renovaties

Terwijl het totaal aantal hypothecaire kredieten licht is gestegen in de eerste jaarhelft van 2017, is het aantal kredieten specifiek voor renovatie met meer dan 7 % afgenomen. Dit in vergelijking met dezelfde periode in 2016. De evolutie in afgeleverde vergunningen voor ingrijpende renovaties geeft eenzelfde trend weer. In Oost-Vlaanderen is de daling met 10 % sterker dan voor heel Vlaanderen. Die tendens is nefast voor de renovatiedoelstelling van de Vlaamse regering: 2,65 miljoen te renoveren of te vervangen woningen tegen 2050. Om dat te halen moet nu het aantal vergunde renovaties worden opgetrokken naar 70.000 per jaar, in tegenstelling tot het huidige aantal van om en bij de 16.000. Hoewel (ver)bouwen de laatste jaren niet duurder is geworden, wringt het schoentje bij de betaalbaarheid van te renoveren woningen. Dit vanwege de stijgende vastgoedprijzen die wegen op het renovatiebudget van de gezinnen. In de aanloop naar de Bisbeurs vanaf 7 oktober, beklemtoont de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) het belang van een inhaalbeweging voor ingrijpende renovaties voor een verbeterd wooncomfort, een lagere energiefactuur en een verminderde CO2-uitstoot.

Stijgende vastgoedprijzen & stabiele bouwkosten

De grootste struikelblok voor renovatie vandaag is de betaalbaarheid. Vastgoedprijzen blijven stijgen waardoor het beschikbare budget voor een hoognodige renovatie slinkt. Zo is de gemiddelde aankoopprijs van gewone woonhuizen, villa's en appartementen in Vlaanderen sinds 2000 respectievelijk met 149.000, 111.000 en 138.000 euro gestegen.

Het gaat om een stijging van de aankoopprijs sinds 2000 van 176 % voor gewone woonhuizen, 149 % voor appartementen en 41 % voor villa's, terwijl bouwen zelf niet duurder is geworden. De bouwkostenindex Abex is stabiel gebleven en volgt op langere termijn getrouw de lage inflatie. Dat betekent dat de kosten van bouwmaterialen en lonen in reƫle termen niet duurder zijn geworden.

>> Lees verder