Tien vragen en antwoorden over betaalbaar wonen en (ver)bouwen in de volgende legislatuur
Vul een subtitel in
Politieke partijen rekenen op miljarden euro's uit onrealistische ruimtelijke scenario's
De Vlaamse Confederatie Bouw heeft onlangs tien vragen voorgelegd aan de Vlaamse politieke partijen. Die vragen gaan van bouwen in buitengebied, stijgende woonprijzen en woontypes, tot kosten van verdichting, renovatie-ambities en waterzuiveringsnoden. Opmerkelijk is dat heel wat partijen verwijzen naar de recente VITO-studie 'Monetariseren van de impact van urban sprawl in Vlaanderen' en vasthouden aan de miljarden euro's aan vermeden kosten - de zogenaamde besparingen - die de VITO-scenario's voorspiegelen. De Vlaamse Confederatie Bouw onderlijnt dat een woon- en ruimtebeleid in de volgende legislatuur op basis van zulke compleet onrealistische scenario's een hypotheek op de toekomst legt.
>> Lees meer over de VCB-analyse omtrent de VITO-studie in 'Wie rekent op besparingen van urban sprawl studie komt bedrogen uit'
Ontdek hieronder per vraag de antwoorden van de verschillende politieke partijen, op groen en PVDA na wiens antwoorden we nog niet konden ontvangen.
- Hoe staat u tegenover de bebouwing in landelijke gebieden ?
- Als u de woonmogelijkheden wil afremmen, op welke manier gaat u dan de verdere stijging van de prijzen van bestaande huizen en flats en bouwgronden tegengaan ?
- Is er volgens u nog plaats voor diverse
woontypologieën: niet alleen voor flats maar dus ook voor rij-, halfopen en
open bebouwing ?
- Wat is uw houding tegenover de woonuitbreidingsgebieden?
- Wat als de overheid op een bestaande woning of
op een voor wonen bestemd terrein allerlei beperkingen en zelfs bouwverboden
invoert ?
- Hoe zal u omgaan met de blijvende voorkeur van
Vlamingen om op het platteland en in viergevelwoningen te wonen ?
- De verdichting van stads- en dorpskernen vergt extra investeringen op het vlak van bescherming tegen wateroverlast, rioleringen en nutsvoorzieningen, aanpassing van infrastructuur, leefbaarheid en groenvoorzieningen enz. Welke budgetten gaat u vanuit de Vlaamse overheid vrijmaken om de gemeenten daarin te ondersteunen ?
- In welke mate en op welke manier wil u het renovatieritme doen stijgen ?
- Vlaanderen dient nog een hele weg af te leggen om de waterzuiveringsgraad op te trekken tegen 2027. Hoe denkt u deze deadline te halen om te voldoen aan de Europese kaderrichtlijn water ?
- Bent u bereid studies over ruimte meer in overleg en in co-creatie met de private partijen van de bouw- en vastgoedsector te ondernemen?